Termostatická hlavice z Lidlu s čipem ATmega169PA

Úvod


Aktualizace 11.11.2018:

V Lidlu je možné koupit variantu hlavice s Bluetooth Low Energy za 499,- Kč (link na lidl-shop.cz). Existují i knihovny pro Python jako cometblue a integrace pro Home Assistant. Tím odpadá nutnost rýpat se ve firmware (k čemuž jsem se nakonec nikdy nedostal) a lze hlavici poměrně rychle zapojit do chytré domácnosti.

Má to nicméně dvě drobné nevýhody a to:

  1. Pro read-only přístup není potřeba PIN a lze vyčíst věci jako aktuální teplota, čímž má kdokoliv nablízku další způsob jak zjistit / odvodit, zda se právě nacházíte doma, či jaké jsou vaše návyky - v kolik odcházíte do práce a v kolik se vracíte.
  2. V hlavici zůstává nesvobodný firmare.

Ahoj! Termostatických hlavic na topení v Lidlu bylo už mraky za poslední roky, ale ta, která byla dostupná (a na nějakých místech ještě je) od 5. října 2015 si zaslouží takovýto post / výzvu (vizte dále). Jedná se konkrétně o model SilverCrest RT 2000, IAN 113897, EAN 4030152949663.

Proč je to zajímavé

Prve je třeba uvést, že se hlavice prodává za 369,- Kč, což je úplně nejníž, za kolik můžete elektronickou hlavici koupit.

  1. Hlavice obsahuje miniUSB konektor (záměrně píši konektor). Lze ji programovat buď jakýmsi drátovým adaptérem za 869,- Kč, nebo lze zakoupit BlueTooth programátor za 699,- Kč. Což není zrovna moc levné, ani praktické pro ovládání hlavic na dálku. Z tohoto je již vidět, že si obyčejným miniUSB kabelem hlavici k PC nepřipojíte - resp. můžete to zkusit, ale dostanete jen unable to enumerate device. Jak programátor interně funguje mi je neznámé, nicméně by možná stálo za to toto vyzkoumat a třeba by se takto dala hlavice ovládat realtimově bez jakéhokoliv zásahu do jejího obalu napojením například Arduina, nebo ESP8266. Více info v odkazu na konci postu.
  2. Hlavice je uvnitř dělaná (dle mého názoru, upozorňuji, že jsem vnitřek jiných neviděl) velmi hezky. Troufám si také tvrdit, že velmi hacker-friendly. Motůrek je zapojen do desky kablíkem a snadno by se dal ovládat například Arduinem. Bohužel by to bylo bez zpětné vazby, ale to by se dalo také nějak udělat. Mým laickým pětivteřinovým pohledem to řeší výrobce jakýmsi optickým prvkem, který svítí na ozubená kola tam, kde je právě v krytu mechanismu vyřízlá dirka.
  3. Největším objevem je ale to, že když desku otočíte (po té, co musíte násilně odštípat plastové držáčky, které jsou prostě natavené tak, aby se deska ani nehla a kvůli čemuž vám pak nebude doléhat konektor displeje, takže se na něm nebude nic zobrazovat, dokud neuděláte nějaký jiný mačkací mechanismus), najdete v celé své kráse čip ATmega169PA. To je na první pohled oproti nějakým neznámým čipům, které byly v předchozích verzích hlavic z Lidlu totální jackpot. Teď na rovinu řeknu, že jsem se ještě nedostal k tomu, abych vykoukal, kam na čip vedou ty zlaté konektory na druhé straně desky - jestli je to sériovka, JTAG, nebo něco jiného. Nevím tedy, zda by šly využít tyto kontakty, nebo by bylo třeba přímo na čip napájet vlastní drátky (což teda chce koule). A dále nevím, jestli by šel z čipu stáhnout původní firmware pro zálohu, nebo hackování (jestli je to zakázané) a zda by šel nahrát firmware nový (jde to zakázat?). Pokud by to ale šlo a bylo to ideální (vyvedeny správné rozhraní, nezamknuté čtení / zápis u flash), tak si dovolím tvrdit, že by to byl nářez. Možná by šel zneužít projekt openhr20? Jak těžké by bylo napsat vlastní firmware od nuly? Ještě pozitivnější je zjištění, že pro tyto hlavice SPARMATIC existuje stránka s velmi podrobnými informacemi a alternativními firmwary - odkaz na konci postu.

Dostupnost hlavic a další hackovatelná alternativa k Honeywell HR-20?

Dostupnost - toť otázka. V Lidlu tyto nepotravinové produkty moc dlouho nezůstávají, nicméně u nás, v malém městečku na Šumavě jich je ještě teď odhadem 10 - 15. Možná by je po dotazu na Lidl bylo možno koupit i když už nebudou na pultech. Nicméně i pak se zřejmě nabízí řešení. Když se podíváte na http://www.conrad.cz/vyhledavani?text=eurotronic, zjistíte, že hlavice zde jsou velmi podobné té z Lidlu. Dovolím si tvrdit, že hlavice z Lidlu je jen rebrandovaná až nápadně podobná například Sparmatic-Comet, která lze koupit za 479,- Kč, což je stále o poznání levnější než HR-20 za 789,- Kč., u které již však existuje firmware openhr20 díky tomu, že hlavice také obsahuje ATmegu.

Veřejná výzva všem hackerům a bastlířům

Vzhledem k tomu, že nemám sám moc času a někdo z Vás by se k tomu mohl dostat dříve, píši následující:

Tímto tedy vyzývám všechny hackery a bastlíře, kteří se zajímají o IoT, automatizaci a zvláště pak ovládání topení a mají po ruce navíc čtyři stovky a čas, aby vyrazili koupit tento slibný kousek HW a zkusili, co s ním jde dokázat.

Aby namapovali vyvedené kontakty, aby vyzkoušeli, zda čip v hlavici lze přeprogramovat, zda jde stáhnout původní firmware a jiné psí kusy.

Mám vyzkoušeno, že hlavici není třeba ani rozebírat. Stačí si vyrobit patřičný kabel do toho miniUSB konektoru (+ schovaný RESET pin) a přes ISP si můžete čip velmi jednoduše přeprogramovat.

Pro hlavice SPARMATIC existují alternativní firmwary a tak to tedy vypadá, že výše zmíněné je skutečně proveditelné.

Díky