IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)

Vyšlo prve jako zápisek na mém linuxovém ABCLinuxu.cz blogu.

Vzhledem k tomu, že jsem se nedávno pozastavil nad tím, jak jsem prakticky nastěhován u společností jako je Google, nebo Facebook, rozhodl jsem se, kde to je jen možné, přestěhovat služby k sobě (na svůj server) a dále jim již neposkytovat všechny své osobní údaje. Bezproblémový byl přesun těchto služeb: e-mail, kontakty (CardDAV), kalendáře a úkoly (CalDAV), zálohy SMS a log volání (složka na IMAP serveru), synchronizace prohlížeče (přešel jsem zpět na Firefox, u kterého je rozběhání vlastního sync serveru otázkou chvíle). Pak jsem se dostal k IM.

IM (instant messaging)

Výše zmíněné služby jsou buď decentralizované (např. e-mail), nebo jsou jen pro mé využití (kontakty, kalendáře, ...). U dnešních IM služeb je ten problém, že zpravidla nejsou propojitelné (tedy z jedné služby se nedomluvíte s uživateli služby jiné). Shrnul jsem si, u jakých služeb vlastně mám účty:

Krátce o nich (službách a účtech):

ICQ je dnes, alespoň v kruzích, kde se pohybuji, naprosto mrtvá služba. V seznamu kontaktů jsem měl jediného člověka, který však využívá i jiné komunikátory, proto jsem celý seznam kontaktů vymazal a na ICQ se již nikdy nepřihlásím. Technologicky ICQ v praxi nich nepřináší.

Skype je další uzavřená služba, která je rozšířená a umožňuje bezstarostné audio i video hovory. Oficiální klient je k dispozici i pro Linux a na rozdíl od Windows verze je light bez zbytečností.

Facebook je asi nejrozšířenější služba, která nabízí IM (citation needed, zde myšleno subjektivně). V mém okolí se najde málokdo, kdo zde nemá účet. Na FB chat se můžete napojit čistě přes XMPP protokol, což je velké plus. Propojení s jinými servery jako u normálního XMPP serveru však nečekejte.

Google: Zde existují dvě služby. GTalk je opravdový XMPP server - připojíte se jako klient přes XMPP a můžete komunikovat i s uživateli jiných XMPP serverů. Nic vám nebrání používat například i PGP šifrování s druhou stranou. U tak velké společnosti je to, zdá se, chválihodné. Nehledě však na to, že GTalk zemře ve prospěch Hangouts, neznám nikoho, kdo by dektopový GTalk používal a to malé okénko v GMailu si myslím, že je nevýrazné a službě chyběl pořádný marketing. Přesto, že s Google účtem máte tedy i XMPP a teoreticky je tam opět každý, prakticky tam nikdo není. Hangouts již XMPP podporovat nebude a těmhle krásným ideologickým dnům bude konec.

Jabbim je česká služba založená na XMPP a přináší všechny jeho výhody. Mimo to nabízí také mnoho vlastních služeb / transportů.

Jak jsem svou IM situaci upravil

ICQ jsem tedy, jak jsem již psal výše, zrušil, jelikož není jediný důvod ho mít. GTalk za chvíli nebude a stávající GTalk kontakty mám na svém jiném XMPP účtu. Hangouts aktuálně používat nebudu (pro audio a video mám Skype) Služby, které poskytuje Jabbim navíc nepotřebuji a v rámci dalšího přesunování služeb k sobě tam, kde je to jednoduché, jsem si rozběhl vlastní XMPP server.

Mou situaci bych uzavřel tím, že používám XMPP na svém serveru, Skypu budu muset prominout uzavřenost a ztrátu soukromí, protože jiné řešení není a Facebook má plus za to, že lze snadno připojit do jakéhokoliv XMPP klienta. Ztráta soukromí je tam však markantnější (ve smyslu, že mají prakticky vše o všech). Je ale vidět, že v té společnosti myslí - poskytují totiž obecně otevřené přípojky do jejich sítě, což je milé a jednoduché pro uživatele a vývojáře. Data ale nakonec u velkého modrého bratra skončí a zůstanou.

Ideální řešení a XMPP

Ideálním řešením by bylo samozřejmě XMPP - je otevřené,můžete si vybrat poskytovatele, můžete snadno šifrovat a vůbec, o výhodách se asi rozepisovat nemusím.

Rozběhat si svůj server je prakticky velmi jednoduché, vizte:

http://www.root.cz/clanky/jak-si-spustit-vlastni-jabber-server-za-15-minut/

Titulek článku není rozhodně nadsazený. Provozuji takto účet na vlastní doméně a mé JID je jednoduše stejné jako e-mailová adresa. Nicméně, abych se dostal ke XMPP, které mělo být vlastně tématem mého blogpostu: Když jsem tedy rozmyslel svou situaci s IM a jal se používat mnou opěvované XMPP, kde to jen jde, zjistil jsem jednu věc: Nikdo tam není. Před pár lety i mí spolužáci, v dobách slávy ICQ, používali XMPP, ke kterému jsem je dovedl, ale ta doba už je pryč. Myslím, když se tak rozhlédnu celkově, i v odborné sféře, že i zde popularita XMPP (tedy ta, která byla, ne že byla velká) opadla.

Připadá mi, že dnes, už všichni, ať už běžní uživatelé, či odborníci používají především služby Google, nebo Facebooku a to nejen proto, že tam jsou lidi, ale i proto, že je to vlastně jednoduché - vše dostupné odkudkoliv přes webové rozhraní, napojení na další věci a podobně.

Vlastně jsem prakticky nic nenapsal. Důležitou částí dnešního zápisku je ale výzva, abyste napsali něco vy. Vyzývám vás, abyste napsali do diskuse svůj pohled na XMPP dnes a jak to máte s XMPP vy. (vztahuje se k blogu na ABCLinuxu.cz) Také budu rád, pokud zahlasuje v anketě. Děkuji.

Dodatek: Vzhledem k tomu, že s XMPP teď experimentuji i serverově, tak pokud má někdo ze zdejších čtenářů, kterým se nechce nahazovat vlastní server, zájem, nabízím volně XMPP účty na vaší vlastní doméně na mém serveru.